18 Mayıs 2013 Cumartesi

Kek'in yalın hâli





Kek, en sadesinden en süslüsüne en aromalısına en kabarmışına en sönmüşüne kadar sabah kahvaltısından beş çayına midem kazındı ne yesem de yatsam saatine kadar,ani gelen misafirden, günler önce aramış olanına kadar yedisinden yetmişine kadar her çeşidiyle her saatte her durumda ve her yaşta varlığını ortaya koyan yegane pastadır benim için…
mutfak hikayesine kek’le başlayanların sayısı hatrı sayılır orandadır bence.Annesi evde olmayan kız çocuklarının en masum yaramzlığı :)
-anneminki daha çok kabarıyordu ne koymayı unuttum acaba??(kabartmatozu olmasın,hoş o zamanlar karbonat kullanılırdı)




Hayatımın ilk onbeş senesinde evde en çok gördüğüm şeydir diyebilirim.Bahçeli bir evde oturmanın ve komşuluk ilişkilerini had safhada yaşamanın , artı annemin tatlı dilli bol sohpetli ikide hamarat kızının!(ben ve ablam)olmasının getirisi olarak bizim bahçe komşuların istilası altındaydı hemen hergün.Biz mütemadiyen çay saati gelince çayı demlerdik zaten, iki komşu geldimi annemin kaşları oynamaya başlardı biz durumu çakardık sağ kaşı kısır yapın sol kaşı kek çırpın,hakkını yemiyim bu konuda ablam daha hamarattı ben getir götür yapardım en sonundada dama çıkıp asmanın en körpe yapraklarını toplardım kısırın yanına haşlayıp koyardık.
 Servisin başladığı anlar bahçenin en kalabalık muhabbetin en koyu olduğu anlardır o an ortama hakim olamlı atmaca bakışıyla boş bardak kollamalısın iyi bir evkızı servisi aksatmaz, annesi yerinden kalkmaz,çaylar bitti nerdesiniz demez,kızlar misafirler arasında sek sek oynarken anne, amanda ne güzel kız yetiştirmişimin verdiği gururla o kaynar çayı iki yudumda içip en hızlı çay içen kişi ünvanınıda kimseye kaptırmaz.Biz daha bir turu bitirememişiz be kadın azcık yavaş iç şu çayı o an anneme en kızdığım anlardır…
 Birde servis bittikten sonra bigudiyle kıvırdığı saçlarını ve fırfırlı eteğini savurtturarak gelip kısır kaldımı kızlaaar diyen komşu kızları sizede çok kızıyordum bilesiniz





  Evet ne diyorduk kek, tarife hacet yok aslında ben klasik malzemelerini ve bir iki püf noktasını vericem gerisi size  kalmış
Kek için kullanılacak malzemeler
Yumurta
Yağ
Şeker
 Su, meyve suyu veya süt
Un ve
Kabartmatozu
Miktarları kullanılacak kalıba göre artıp azalan bu malzemeler genellikle
4 yumurta
1 veya ½ bardak sıvıyağ
1,5 veya 2 bardak şeker
1 su bardağı ılık su
2,5-3 arası un
1 paket kabartmatozu şeklinde sıralanır benim tariflerimde




Sade kek için yumurta miktarı aynı olmak üzere 1/2 su bardağı yağ 2 su bardağı şeker 1 su bardağı ılık su 2,5 su bardağı un kullanıyorum içine portakal, limon rendeleyebilirim ceviz, fındık, kuşüzümü çikolata parçacığından herhangi birini koyabilirim elma doğrayabirim veyahut elma dilimleriyle üzerini süsleyip tarçın serpebilirim,havuçlu yapabilirim ,kakaolu yapabilirim, eğer kakao kullanacaksam yağ miktarını arttırıyorum(1 bardak)un miktarını azaltıyorum(2 bardak) hamurun bir kısmını kakaolu yapıp beyaz kısmını kalıba döktükten sonra kakaolu kısmını rastgele üzerine gezdirebilirim.



Bunlar en sade kremasız süslü püslü olmayan halleri birde işin kremalı, şeker hamurlu bilumum süslemler kullanılarak yapılan artistik kısmı varki o artık işin uzmanlık alanı bunun için özel yeteneklerinizi kullanabileceğiniz gibi bu işi yalamış yutmuş üstadlardan ilham alabilirsiniz ki ben bu konuda Allahın özel yetenek bahşetmemiş olduğu amma fakat azimli hevesli öğrenme kabiliyeti yüksek bir kulceğzi olduğumdan ikinci yolu tercih ediyorum ekseriyetle
Bunca yıllık kek yapıcısı olarak ilk denemelerini yapacaklara hüsrana uğramamaları için dikkat etmeleri gereken bir-iki noktayı da vurgulamak gerekirse ki bunlar bütün otoritelercede söylenen işte malzemeler oda sıcaklığında olsun fırın önceden ısıtılmış olsun  malzemeler bayat  olmasının dışında benim önceleri pek itimat etmeyip sonra sonraları vasat olan keklerimi zirveye oturtma çalışmalarım neticesinde illaki dikkat ettiğim noktalar
-kullandığım malzeme oranıyla kalıbın hacminin dengeli olması
-kalıbı yağlayıp unlamam gerektiği
-şeker ve yumurtayı iflahım kesilene kadar çırpmam gerektiği(abartmayalım canım hepi topu 5 dakkacık)
-kek piştikten sonra fırından hemen çıkarıp  üzerine nemli bir bez örtüp ilk sıcaklığı geçene kadar bekleyip kesinlikle tam soğumasını beklemeden kalıptan çıkarmam gerektiği
Bunun üzerine pazar kahvaltınızı bir kek'le şenlendirin artık,kolay gelsin...

 (üst resimdeki kırmızı kek fanusunu hediye eden canım veciha'ma buradanda teşekkürediyorum)

6 yorum:

  1. Başlık tam yerinde olmuş :) Ben de bu klasik ev kekleri seviyorum, arada bir özleniyor gerçekten. Anneler bu kaş kaldırma olayı her yerde var demek ki :)
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  2. kaş oynatmasını bilmeyen anne olurmu hiç :)

    YanıtlaSil
  3. Yazılarını keyifle okuyorum,sanki kendimi buluyorum.Bazı şeyler ne kadarda aynı:))Keki su ile hiç yapmadım ama çok çeşitli kekler yaparım ilk fırsatta su ile deneyeceğim..Bu hafta sonu bizimde kahvaltıda vardı ,ellerine sağlık.Selam ve sevgiler:))

    YanıtlaSil
  4. hepimiz birer ''seksenler''ailesiyiz :)su'yu bende yeni keşfettim süt daha besleyicidir belki ama olmadığı zamanlar için alternatif,bende sevgilerimi yolluyorum birincim :)

    YanıtlaSil
  5. öyle güzel anlatmışsın ki,
    içim gitti Sevgili Miyase...
    hani böyle çay fincanımı kapıp komşularının yanına kıvrılasım geldi...:)

    ben çok seviyorum bu kısır, kek, börek muhabbetini de, "aman kim uğraşacak pasta-börekle, dışarda buluşalım" diyen tembel bir arkadaş takımım var:(

    ben de size katılabilir miyim?
    çay servisi benden söz! gıkım çıkmaz...;)

    YanıtlaSil