Kek, en sadesinden en süslüsüne en aromalısına en
kabarmışına en sönmüşüne kadar sabah kahvaltısından beş çayına midem kazındı ne
yesem de yatsam saatine kadar,ani gelen misafirden, günler önce aramış olanına
kadar yedisinden yetmişine kadar her çeşidiyle her saatte her durumda ve her
yaşta varlığını ortaya koyan yegane pastadır benim için…
mutfak hikayesine kek’le başlayanların sayısı hatrı sayılır
orandadır bence.Annesi evde olmayan kız çocuklarının en masum yaramzlığı :)
-anneminki daha çok kabarıyordu ne koymayı unuttum
acaba??(kabartmatozu olmasın,hoş o zamanlar karbonat kullanılırdı)
Hayatımın ilk onbeş senesinde evde en çok gördüğüm şeydir
diyebilirim.Bahçeli bir evde oturmanın ve komşuluk ilişkilerini had safhada
yaşamanın , artı annemin tatlı dilli bol sohpetli ikide hamarat kızının!(ben ve
ablam)olmasının getirisi olarak bizim bahçe komşuların istilası altındaydı
hemen hergün.Biz mütemadiyen çay saati gelince çayı demlerdik zaten, iki komşu
geldimi annemin kaşları oynamaya başlardı biz durumu çakardık sağ kaşı kısır
yapın sol kaşı kek çırpın,hakkını yemiyim bu konuda ablam daha hamarattı ben
getir götür yapardım en sonundada dama çıkıp asmanın en körpe yapraklarını
toplardım kısırın yanına haşlayıp koyardık.
Servisin başladığı
anlar bahçenin en kalabalık muhabbetin en koyu olduğu anlardır o an ortama
hakim olamlı atmaca bakışıyla boş bardak kollamalısın iyi bir evkızı servisi
aksatmaz, annesi yerinden kalkmaz,çaylar bitti nerdesiniz demez,kızlar
misafirler arasında sek sek oynarken anne, amanda ne güzel kız yetiştirmişimin
verdiği gururla o kaynar çayı iki yudumda içip en hızlı çay içen kişi ünvanınıda
kimseye kaptırmaz.Biz daha bir turu bitirememişiz be kadın azcık yavaş iç şu
çayı o an anneme en kızdığım anlardır…
Birde servis
bittikten sonra bigudiyle kıvırdığı saçlarını ve fırfırlı eteğini savurtturarak
gelip kısır kaldımı kızlaaar diyen komşu kızları sizede çok kızıyordum
bilesiniz
Evet ne diyorduk
kek, tarife hacet yok aslında ben klasik malzemelerini ve bir iki püf noktasını
vericem gerisi size kalmış
Kek için kullanılacak malzemeler
Yumurta
Yağ
Şeker
Su, meyve suyu veya
süt
Un ve
Kabartmatozu
Miktarları kullanılacak kalıba göre artıp azalan bu
malzemeler genellikle
4 yumurta
1 veya ½ bardak sıvıyağ
1,5 veya 2 bardak şeker
1 su bardağı ılık su
2,5-3 arası un
1 paket kabartmatozu şeklinde sıralanır benim tariflerimde
Sade kek için yumurta miktarı aynı olmak üzere 1/2 su
bardağı yağ 2 su bardağı şeker 1 su bardağı ılık su 2,5 su bardağı un
kullanıyorum içine portakal, limon rendeleyebilirim ceviz, fındık, kuşüzümü
çikolata parçacığından herhangi birini koyabilirim elma doğrayabirim veyahut
elma dilimleriyle üzerini süsleyip tarçın serpebilirim,havuçlu yapabilirim
,kakaolu yapabilirim, eğer kakao kullanacaksam yağ miktarını arttırıyorum(1
bardak)un miktarını azaltıyorum(2 bardak) hamurun bir kısmını kakaolu yapıp
beyaz kısmını kalıba döktükten sonra kakaolu kısmını rastgele üzerine
gezdirebilirim.
Bunlar en sade kremasız süslü püslü olmayan halleri birde
işin kremalı, şeker hamurlu bilumum süslemler kullanılarak yapılan artistik
kısmı varki o artık işin uzmanlık alanı bunun için özel yeteneklerinizi
kullanabileceğiniz gibi bu işi yalamış yutmuş üstadlardan ilham alabilirsiniz
ki ben bu konuda Allahın özel yetenek bahşetmemiş olduğu amma fakat azimli
hevesli öğrenme kabiliyeti yüksek bir kulceğzi olduğumdan ikinci yolu tercih
ediyorum ekseriyetle
Bunca yıllık kek yapıcısı olarak ilk denemelerini
yapacaklara hüsrana uğramamaları için dikkat etmeleri gereken bir-iki noktayı
da vurgulamak gerekirse ki bunlar bütün otoritelercede söylenen işte malzemeler
oda sıcaklığında olsun fırın önceden ısıtılmış olsun malzemeler bayat olmasının dışında benim önceleri pek itimat
etmeyip sonra sonraları vasat olan keklerimi zirveye oturtma çalışmalarım
neticesinde illaki dikkat ettiğim noktalar
-kullandığım malzeme oranıyla kalıbın hacminin dengeli
olması
-kalıbı yağlayıp unlamam gerektiği
-şeker ve yumurtayı iflahım kesilene kadar çırpmam gerektiği(abartmayalım
canım hepi topu 5 dakkacık)
-kek piştikten sonra fırından hemen çıkarıp üzerine nemli bir bez örtüp ilk sıcaklığı
geçene kadar bekleyip kesinlikle tam soğumasını beklemeden kalıptan çıkarmam
gerektiği
Bunun üzerine pazar kahvaltınızı bir kek'le şenlendirin artık,kolay gelsin...
Başlık tam yerinde olmuş :) Ben de bu klasik ev kekleri seviyorum, arada bir özleniyor gerçekten. Anneler bu kaş kaldırma olayı her yerde var demek ki :)
YanıtlaSilEllerine sağlık.
kaş oynatmasını bilmeyen anne olurmu hiç :)
YanıtlaSilYazılarını keyifle okuyorum,sanki kendimi buluyorum.Bazı şeyler ne kadarda aynı:))Keki su ile hiç yapmadım ama çok çeşitli kekler yaparım ilk fırsatta su ile deneyeceğim..Bu hafta sonu bizimde kahvaltıda vardı ,ellerine sağlık.Selam ve sevgiler:))
YanıtlaSilhepimiz birer ''seksenler''ailesiyiz :)su'yu bende yeni keşfettim süt daha besleyicidir belki ama olmadığı zamanlar için alternatif,bende sevgilerimi yolluyorum birincim :)
YanıtlaSilöyle güzel anlatmışsın ki,
YanıtlaSiliçim gitti Sevgili Miyase...
hani böyle çay fincanımı kapıp komşularının yanına kıvrılasım geldi...:)
ben çok seviyorum bu kısır, kek, börek muhabbetini de, "aman kim uğraşacak pasta-börekle, dışarda buluşalım" diyen tembel bir arkadaş takımım var:(
ben de size katılabilir miyim?
çay servisi benden söz! gıkım çıkmaz...;)
ne demek hadi hemen gel :)
Sil