Henüz daha mevsiminde iken şu dolma tarifimi veriğimde ilk
kez enginar dolması yapmış olmanın mutluluğunu eşe dosta duyurayım dedim iyi
etmişim dimi
Bizim enginarla ilk
tanışmamız hiç hoş olmamıştı sene 1986
Adana’dan İzmir’e göç ettiğimiz yıllar, Allahın vakti çok aynı böyle bir mayıs
günü annemle pazara çıkmışız bildiğimiz sebzeleren alıyoruz bide böyle adının
sonradan enginar olduğunu öğrendiğimiz garip bişey alıyoruz elimize eviriyoruz
çeviriyoruz kokluyoruz yok bişşeye benzetemiyoruz sormakda istemiyoruz hani
şöyle hasbel kader birisi çıkıp da kardeş ver şundan derde adını duyarmıyız
diye bakınıyoruz yok milet alışkın alıp alıp gidiyor.En sonunda sorduk bir
tezgaha
-nedir bu kardeşim?
-??enginaar
-tamamda ilk kez görüyoruz nasıl pişer bu
-ablacım sen bunu al bir bilene sor ben nasıl tarif ediğim
sana
Bizdeki cesarete bak sen ne idüğü belirsiz bir nesneyi aldık
kös kös eve geldik ilk iş ev halkına tanıştırdık
-bey bak bu enginarmış
Babam aldı evirdi çevirdi bişeye benzetemedi
-yav icat çıkarmayın nassı yicez bunu
-komşulara sorcaz onlar bilirler
-iyi yapın bakalım
-hadi kızım git fahriye ablanı çağır (alt komşumuz ;aslen Arnavut
ama doğma büyüme oralılar ondan iyi bilen mi olacak)
Fahriye abla geldi amaaan dedi bu çok faydalıdır şimdi ben
size bir dolmasını yapiğim parmaklarınızı yersiniz bidaha vazgeçemezsiniz
Mutfağın ortasına teşkilatı kurduk ,fahriye ablanın
gösterdiği gibi ayıkladık limonlu suda beklettik ilk kez yicez ya bütün
kurallara riayet ediyoruz fahriye abla ne derse o,bol soğanlı naneli maydonozlu
dereotlu şahane bi iç hazırladık enginara hacet yok al kaşığı eline iç pilav
niyetine kaşıkla mis
Neyse efendime söyliğim enginarların içini usta olmasından
ötürü fahriye abla doldurdu tencereye oturttu suyunu koydu verdi ocağa hadi bana eyvallah dedi kadın gitti,annemle
ikimiz tencerenin başında bekliyoruz aç bak usulüyle pirinçlerin pişmiş
olmasınıdan dolayı yemeğin piştiğine kanaat edip soframızı kurduk enginar
dolmalarımızı fahriye ablanın tavsiyesiyle yapraklarını sıyıra sıyıra yemeye
başladık ben içimden bu ne be diyorum ama babama karşı isyan bayrağını
açamıyorum herkes birbirine bakıyor ki annemin dolmaları nefis ötesi bişey olur
Adanalıyız sonuçta salçalı yağlı sulu selli ekmeğimizi bana bana yediğimiz
dolmalar nerde bu nerde,küçük kardeşim ozamanlar 5-6 yaşında
-anne ben bunu beğenmedim diyecek oldu ama annemin kaşığı
ağzına tıkmasıyla son kelimeyi söyleyemedi
Önümüzde midemizdekinden çok enginar kabuğunu sofrada
bırakıp kalkarken o ana dek sesini çıkarmayan babam
-bu yemeği bidaha bu evde görmicem dedi
Enginar dolması ne o evde nede o evden ayrılıp kendi
evlerini kuran çocukların evinde pişmedi :)
Enginar ikinci kez evliliğimin ilk yıllarında eltim
vesilesiyle,zeytinyağlı yemek olarak çıktı karşıma bu kez daha sevimliydi ,hatta
sıkı bir bağ kuruldu aramızda sık sık yapar oldum eşim ve çocuklarda sevdiler
ve böylece enginar hayatımızdaki yerini almış oldu ama ne varki benim dolmasına
karşı önyargım hiç kaybolmadı
Taaki ben blog açıp boy boy enginar dolmalarıyla karşılaşana
dek,dedimki bak ehlikeyf aradan geçmiş nerdeyse otuz sene bir şans daha ver şu garibe,bide
sen yap bakalım
Ve sene 2013 enginarın makus talihi değişti
İtiraf ediğim ekmeğimi banarak yiyemediğim yemeklerden pek
keyif alamıyorum ki buda böyle bir yemek olmaması hasebiyle nambır van yemekler
listeme giremedi ama olsun böyle davet sofralarında ihtişamlı görüntüsüyle göz
dolduracağından dolayı ikinci yemek listeme girdi hadi yine iyisin enginar…
Enginar dolması özü itibariyle diğer zeytinyağlı dolmalara
benziyor(bezelyeli veya iç baklalı yapılanları kastetmiyorum onlar ayrı)
4 adet enginar için
1-1,5 su bardağı pirinç
1 büyük soğan
½ su bardağı zeytinyağ
1 kaşık domates salçası
15-20 dal maydonoz bir okadarda dereotu ama ben eşim
istemediği için kullanamadım gerçi o maydonozuda istemiyor ama okadar
karıştırtmıyorum
Tuz ,karabiber,kırmızıbiber,nane
Soğanı kavurup salçayı ilave ettim yıkadığım pirinçleri
içine döküp karıştırdım tuzunu ve baharatlarını koyup karıştırdım1 çay bardağı
su koyup çekene jkadar pişirdikten sonra maydonozunu doğrayıp tencerenin
kapağını kapattım.Enginarların kabuklarını ayıklayabildiğim kadar ayıkladım
daha kabuklu bırakanlar var ama bence bu miktar iyidir ayıkladıklarımı limonlu
suda beklettim hepsi bittikten sonra enginarları iyice yıkayıp yayvan bir
tencereye yerleştirip iç harcını ortalarına doldurdum enginar seviyesine kadar
yağlı su koyup iç malzemesi zaten yarı pişmiş olduğu için enginarlar yumuşayana
kadar pişirmek yeterli oldu
İç malzemesine dolmalık fıstık ve kuş üzümüde konabilir ama
ben tercih etmedim
Enginarlar hâlâ tezgahlardayken bir deneyin bakalım,kolay
gelsin afiyet olsun…
son olarak hep yapmak istediğim bişey var onuda yapiğim zeytinyağlı enginar tarifime buradan ulaşabilirsiniz,oh be :))
iyi etmişsin tabi :) eline sağlık nefis görünüyor...
YanıtlaSilteşekkürederim reyhancım :)
Sil:)))
YanıtlaSilböylede hikayeleri vardır bu cağnım enginarın..
:))
yaa ilk aşklar kavgayla başlar :)
SilEllerine sağlık Miyase abla. Enginarı ilk yediğimde ilkokuldaydım. O yıllarda Konyamız'da bilinmezdi. Ben İnegöl'de yemiştim. İçi neyse de, yaprakları bana bir tuhaf gelmişti. Sıyırdıkça toprak kokusu doluyordu genzime =) Yıllar sonra Konyamız'da da görülmeye başlandı ve annem alıp yaptı. Anne eli değince bu defa beğendim =) Şimdi enginar annemin ve benim severek yediklerimizden. Babam ağzına sürmez =)))
YanıtlaSilaaa inegöle gelmişliğinmi var senin,aynı zamanlara denk gelmedikmi yoksa hadi yine gel :)
YanıtlaSilSiz İnegöl'de misiniz de? Benim anneannem oralı. Çocukluğumdan beri gelir giderim. Hatta bu gece otobüsüyle annem yine geliyor inş =) Siz ne tarafındasınız Miyase abla?
SilEllerine sağlık,ilk listeye bizde de giremiyor enginar maalesef ama ikinci listede dediğin gibi:)Sevgiler,selamlar:)
YanıtlaSilteşekkürederim birincim bendende kocaman kocaman sevgiler selamlar :)
SilBursa'dayken eşim yapardı ben yerdim, şimdi Trabzonda nerde bulduk enginarı......
YanıtlaSilElcazların dert görmesin.
bencede enginar erkek eline yakışır bir yemek o kabuklarla uğraşmak narin ellerimize zarar veriyor :)trabzonda damı yok özlediysen eğer yollarım ben sana
SilHer Yoreden Yöresel Yemak Etkinligine Sizde Yörenizin Yemegiyle Katılırsanız seviniriz arkadaşlar . Başlangıç Haziranın 20,si.Tarifiyle birlikde kendi sayfanızda aylaşın ben sizlerden paylaşırım.https://www.facebook.com/events/164520613727613/
YanıtlaSiltamamdır ,epeydirde katılmamıştım iyi geldi :)
Sil