Ben buna fena sarmış durumdayım,kahvaltıya misafir gelecek
dur dızmana yapiğim arkadaşım telefon açar bana bir mayalı tarif versene der,
dızmana yapsana… anneme misafir gelir dızmana yapıp götürürüm derneğin
kahvaltısı olur bende elim boş gitmem tabi ne yapsam ne yapsam hah buldum
dızmana!!
Tarif çok eskilerden
aklımda idi ama tam olarak nasıldı unutmuşum , üç beş blog gezindim hemen hepsi
birbirine benziyor kimi lor’lu yapmış kimi sade kimi üzerinin sosuna yumurta
koymuş kimi koymamış,ben hertürlüsünü yaptım hengisi daha güzeldi sorusunun
cevabı azzsonra…:)
Dızmananın esası
mayalı bir hamur yapılışı çok kolay malzemelerinin her evde bulunur cinsten
olması hadi yapalım demek için çok geçerli bir sebep…
Malzemeler
2,5 su bardağı süt
1 su bardağı sıvıyağ
1 ttlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
Aldığı kadar un
İç malzemesi
Kaşar loru
Üzerinin sosu için
2 bardak yoğurt
½ su bardağı sıvıyağ
Arzuya göre 1 yumurta
Ilık sütü derin bir
kaba döküp üzerine sıvıyağ ilave ettim bir yandan elimle karıştırırken diğer
yandan unu azar azar döktüm bu arada tuzu ve mayayı ilave ettim orta
yumuşaklıkta bir hamur elde ettikten sonra hamurdan yumruk kadar parçalar
koparıp ince uzun rolular yaptım üzerine bastırark düzleştirdim
ortasına lor
koyup
iki ucundan birleştirdim
,2-3 parmak genişliğinde dilimleyip
yağlı tepsiye
diklemesine sıralarken üzerine üç parmağımla bastırarak hamurların tepsiye
yayılıp aralarındaki boşluğun kapanmasını sağlamış oldum.
Hamuru yarım saat
kadar mayalandırdıktan sonra üzerine özlenmiş yoğurt yağ karışımını döktüm
hemencecik fırına verdim.ilk yaptığımda tepsi seçiminin yanlış olduğunu fark
ettim çünki pişmeye başladıkça hamur dahada kabardı ve üzerine döktüğüm sos
yanlardan taştı fırının içini bir duman sardı ne yapacağımı şaşırdım,diğer
denemelerde daha derin bir tepsimin olmadığını farkedince tepsinin etrafına folyoyla siper yaptım sosun
taşıp dökülmesini önlemiş oldum ama bu seferde hamurdan çıkarmakta zorluk
yaşadım birdahaki yapışımda yağlı kağıt kullanmayı düşünüyorum benden önce
yapan olursa sonuçtan benide haberdar etsin
Bu tepsi krem karamel,elmalı kurabiye ve piramit pasta eşliğinde anneme giden
Safiye'nin yöresel
yemek etkinliğine bir göçmen tarifiyle katılmış olmamda oldukça manidar,
halbuki benden bir içli köfte, bir yüksük çorbası, bir künefe beklenirdi değilmi
ammada ağır yemeklerimiz varmış ,dızmana iyidir,eşimin anneannesinin bir
lafı vardı böyle hamurişlerine hem ekmek hem yemek derdi bir taşla iki kuş hadi
afiyet ola…
ben dik değil yatık koyuyorum , dizimini yan yapıyorum açık ağızları hepsi aynı yöne değil , hamuru da normal maya ve su ile ayy canım ya gece yarısı nasılda istedi canım rahmetlik annem köy fırınında pişirirdi kontrol için çıkardığında üzerine biraz tuz serpelerdi çok süper ellerine sağlık.
YanıtlaSilöylede olur siyahkuğucum nasıl yaparsan öyle yenir köy fırınlarında pişenlerin tadına doyulmaz ne mutluki sen tatmışsın :)
Silmımmm mis gibi olmuş mis :) eline sağlık canım...
YanıtlaSilteşekkürederim reyhancım :)
SilEllerine saglık arkadaşım yayınladım tarifini harika bir tarif tekrar beklerim o güzel tariflerinle,https://www.facebook.com/pages/%C3%87orum-Karg%C4%B1-K%C3%B6yleri-Y%C3%B6resel-Yemek-ve-Geleneksel-Etkinlikleri/402060473189094
YanıtlaSilben teşekkürederim safiyecim :)
SilGerçekten bir taşla iki kuş:)Ellerine sağlık,sahurda da güzel olur yapmak lazım.Hayırlı Ramazanlar,selam ve sevgiler:)
YanıtlaSilsahur için ideal nasılda tok tutar sanada hayırlı ramazanlar birincim...
SilBi yerde yedim ama nerde, hiç hatırlamıyorum :) Ellerine sağlık Miyase. Hayırlı Ramazanlar.
YanıtlaSilteşekkürederim leylacım sanada hayırlı ramazanlar...
Silyerim ben senin o dızmana nı :)
YanıtlaSiltarifini okudum bi merakla fotoğraflarına baktım hamur mayalamasını bilmeyen ben acilen tarifi anneme gösterdim ( bu yüzden evde kaldım anladınmı şimdi beni :)) tamam anladım dedi ehh bi yapsın bakalım nasılmış göreceğiz..
ellerinee kollarına sağlık miyasem, seni özlemişim, öpüyorum :)
Elinize sağlık 114.takipçinizim selam ve sevgilerimle
YanıtlaSilçok memnun oldum sema hanım hoşgeldiniz :)
Sil