14 Mayıs 2012 Pazartesi

Güveçte Türlü



Issız bir adaya gidecek olsam yanıma alacağım üç eşyadan biri güveç olurdu muhakkak.Güveçte pişen yemeklere bayılıyorum hiç sevmediğim kurufasulyeyi bile güveçte pişirdiğim zaman  ellerime sağlık ne kadarr güzel yapmışım diye diye yiyorum.

Tam sebze zamanı iken güveçte en güzel ne olur pek tabikide türlü,etlide olur etsizde benim azıcık bi kıymam varmış dondurucuda onuda katıverdim.

Türlü adı üstünde çeşitli sebzelerle yapılıyor kabak fasulye olaydı onlarıda koyardım ama patates ve patlıcan ana sebzeler oldu ve bol sarımsak benim için türlünün illakisi


Malzemeleri sayarak tarife geçelim

3 orta boy patlıcan,

2 orta boy patates,

1 veya 2 tane soğan,

4-5 domates büyükçeyse 3 tanede olabilir

3 tane yeşil sivri biber,

Zeytinyağ,

Az miktar kıyma(kuşbaşıda olabilir,veya hiç olmasada olur)

1 baş sarımsak

Tuz,karabiber

Bütün malzemeleri doğrayarak yemeğe başladım.Patlıcan ve patatesleri soyup su dolu bir kabın içerisine kuşbaşı doğradım.Domatesleri (kabukları soyulabilense soymak güzel olur ama kimi domatesler sert oluyor kalın kalın soymak gerekiyor o zamanda sanki ziyan oluyormuş gibi düşünüyoru soymamayı tercih ediyorum) doğradım,sarımsakları kabuklarını soyup iki,üç parça halinde doğradım,soğanı biberi bir araya doğradım.


Malzemeleri doğrayıp hazır ettikten sonra güveci alıp patates ve patlıcanların bir kısmını içine yaydım kıymayı,soğanı,biberi de üzerine yayıp kalan patates ve patlıcanları üstüne kapattım sarımsakları serpiştirdim domatesi yaydım bir tatlı kaşığı kadar tuzunu serptim 1 su bardağı kadar zeytinyağını gezdirdim bir çay bardağı suyunuda döküp ocağa oturttum kaynadıktan sonra altını kısıp yarım saat sonra ocağı kapattım.


Yemek pişerken çıkan kokuyu güveçte yemek pişirenler bilir ocağın başında bekliyorum diyebilirim :)mutfağa yayılan en nefis kokulardan biri

Yanına bulgur pilavı yapıyorum ben,bilenler bilir pilavda birinci tercihimdir, ayran, salata ilede desteklenince şen kahkahalarla yenen bir akşam yemeği oluyor:)

Afiyet olsun…

40 yorum:

  1. yaa sen varya alemsin ömürlüksün miyase yaa :)) kikir kikir gülüyorum..
    eğer acunda beni çağırırsa yanıma sadece seni alacağım sen de bana yetersin..
    :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bak siyahkuğuda var sen ben birde siyahkuğu ada ıssız olmaktan çıktı işte :)e bide güvecimiz var daha nolsun

      Sil
  2. elinize saglik canim,gercekten nefis görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürediyorum seher hanım,sevgilerimle.

      Sil
  3. Hep diyorum bu yemeklerin tarifi var ,resimleri var , neden kokusu yok bloglarda:)))
    kokusuda olsa biz burada deli olurduk herhalde :) Gülçinimede çok güldüm yazıyı okurken ilk aklıma gelen şey adaya düşsem seni alırım demekti:))) o benden önce davranmış ben bir ay yetecek kadar yemeğini alsam yeter)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürederim yaa gerçekten onore oldum,ilk defa kullandım bu kelimeyide çok afilliymiş:)

      Sil
  4. Güveç bizde de çok sevilir ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sizede afiyet olsun o zaman deryacım(inşallah kabalık etmiyorumdur yaşıt olabileceğimizi düşündüm)bende sevgilerimi yolluyorum.

      Sil
  5. ellerine sağlık canım afiyetler olsun sevgiler
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürediyorum didem hanım,bende sevgilerimi yolluyorum

      Sil
  6. Güveçte pişen lezzetlerin yerini hiç bir şey tutmaz.Ellerinize sağlık.İyi ki ziyaret ettiniz iyi ki gördüm sizi.hemen izlemeye aldım.Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürederim mutlu ettiniz beni:)

      Sil
  7. ne güzel olmuştur.ellerine sağlık canım.sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sağolasın fundacım,bende sevgilerimi yolluyorum.

      Sil
  8. ıssız adada ne işin var senin? otur oturduğun yerde güvecin de var ne mutlu sana:) şaka bir yana ben de güveci sıklıkla kullanırım kokusuna hayranım sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. dimi ama ne işim var ıssız adalarda:)teşekkürederim bende sevgilerimi yolluyorum.

      Sil
  9. Ellerine sağlık,önemli olan eldekilerle böyle lezzetler yapmak..Yemek güveçte çok lezzetli oluyor,bende çok sık kullanırım güveci.Dediğin gibi sevmediğim bir yemek bile lezzetli olur:)Afiyet olsun,sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben zaten güveçsiz ev olduğunu zannetmiyorum:)sizlerede afiyet olsun.

      Sil
  10. Ellerine saglık canım bende güvecte güvecin kokusunu aldım koşa koaşa geldim muhteşem gözüküyo

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşgeldin :)keşke ikram edebilme olanağım olsaydı

      Sil
  11. Görüntü nefis.
    Tadıda biliyorum nefis.
    Ellerine sağlık
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürediyorum nilay,mutlu oluyorum güzel sözlerinizle,sevgilerimi yolluyorum bende.

      Sil
  12. Mmmm nefis görünüyor canım. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürediyorum elifcim,bende sevgilerimi yolluyorum :)

      Sil
  13. ellerıne sağlık canım cok severım nefıs gorunuyor suyuna ekmegı bandırıp bandırıp yıyeceksın bol kopuklu de bır ayrah oooh

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekküredrim zeymurancım (adını bilseydim keşke)aynen öyle yedim zaten kiloları aldıran bu bandıra bandıra yemelerim:)

      Sil
  14. güvecte yemeği benim çocuklarımda çok sever :) yaz mevsimi geliyor mutlaka yapılması gerek :) ellerine emeklerine sağlık.

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  15. Merhabalar,
    Tanıştığımıza memnun oldum:)
    Türlü yemeğini harika anlatımınla,nefis görüntülerinle canımı çektirdin:)
    Ben de çokk severim,hele de güveçte ne lezzetli olmuştur,bir de odun ateşinde pişerse ofofofff:)
    Yazın aldığımız sebzelerden 1 veya 2 şer ayırır muhakkak türlü de yaparım.Ben genelde düdüklü de yapıyorum.
    Bu görüntülerden sonra güveç almam şart oldu:)
    Ellerine sağlık:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  16. Merhabalar,
    Tanıştığımıza memnun oldum:)
    Türlüyü harika anlatımınızla,nefis görüntülerinizle canımı çektirdiniz:)
    Ben de çokk severim,hele de güveçte ne lezzetli olmuştur,bir de odun ateşinde pişerse ofofofff:)
    Yazın aldığımız sebzelerden 1 veya 2 şer ayırır muhakkak türlü de yaparım.Ben genelde düdüklü de yapıyorum.
    Bu görüntülerden sonra güveç almam şart oldu:)
    Ellerinize sağlık:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  17. canım ellerine sağlık
    teşekkürler güzel yorumun ve ilgin için buralardayım ama nedense bi hevesim kaçtı
    hayırlısı bakalım
    izliyorum ama ben bişi eklemedim
    sevgiler canım bismillah deyip yeni bi yayın ekledim görüşürüzx kendine iyi bak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet bendede oluyor bazen bir durgunluk hali,önemli bir problem olmasında,gerisi sağlık olsun,bende sevgilerimi yolluyorum:)

      Sil
  18. Güveç yemekleri gerçekten çok güzel olur,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürediyorum,sevgilerimle...

      Sil
  19. iste tam benim bayildigim yaz yemegi,hele guvecte olunca Mmm yemede yaninda yat :)

    YanıtlaSil
  20. Türlüyü sevmem ama o kadar güzel görünüyorki tarifi not ettim. Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürederim ilhan bey mutfakta beyleride görmek isteriz tabiki şimdiden ellerinize sağlık:)

      Sil
  21. gunaydın guveçte pışen yemek başka oluor elıne sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürederim, gerçekten öyle:)

      Sil
  22. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil