27 Mayıs 2013 Pazartesi

Enginar Dolması






Henüz daha mevsiminde iken şu dolma tarifimi veriğimde ilk kez enginar dolması yapmış olmanın mutluluğunu eşe dosta duyurayım dedim iyi etmişim dimi
 Bizim enginarla ilk tanışmamız  hiç hoş olmamıştı sene 1986 Adana’dan İzmir’e göç ettiğimiz yıllar, Allahın vakti çok aynı böyle bir mayıs günü annemle pazara çıkmışız bildiğimiz sebzeleren alıyoruz bide böyle adının sonradan enginar olduğunu öğrendiğimiz garip bişey alıyoruz elimize eviriyoruz çeviriyoruz kokluyoruz yok bişşeye benzetemiyoruz sormakda istemiyoruz hani şöyle hasbel kader birisi çıkıp da kardeş ver şundan derde adını duyarmıyız diye bakınıyoruz yok milet alışkın alıp alıp gidiyor.En sonunda sorduk bir tezgaha
-nedir bu kardeşim?
-??enginaar
-tamamda ilk kez görüyoruz nasıl pişer bu
-ablacım sen bunu al bir bilene sor ben nasıl tarif ediğim sana
Bizdeki cesarete bak sen ne idüğü belirsiz bir nesneyi aldık kös kös eve geldik ilk iş ev halkına tanıştırdık
-bey bak bu enginarmış
Babam aldı evirdi çevirdi bişeye benzetemedi
-yav icat çıkarmayın nassı yicez bunu
-komşulara sorcaz onlar bilirler
-iyi yapın bakalım
-hadi kızım git fahriye ablanı çağır (alt komşumuz ;aslen Arnavut ama doğma büyüme oralılar ondan iyi bilen mi olacak)  
Fahriye abla geldi amaaan dedi bu çok faydalıdır şimdi ben size bir dolmasını yapiğim parmaklarınızı yersiniz bidaha vazgeçemezsiniz
Mutfağın ortasına teşkilatı kurduk ,fahriye ablanın gösterdiği gibi ayıkladık limonlu suda beklettik ilk kez yicez ya bütün kurallara riayet ediyoruz fahriye abla ne derse o,bol soğanlı naneli maydonozlu dereotlu şahane bi iç hazırladık enginara hacet yok al kaşığı eline iç pilav niyetine kaşıkla mis
Neyse efendime söyliğim enginarların içini usta olmasından ötürü fahriye abla doldurdu tencereye oturttu suyunu koydu verdi ocağa  hadi bana eyvallah dedi kadın gitti,annemle ikimiz tencerenin başında bekliyoruz aç bak usulüyle pirinçlerin pişmiş olmasınıdan dolayı yemeğin piştiğine kanaat edip soframızı kurduk enginar dolmalarımızı fahriye ablanın tavsiyesiyle yapraklarını sıyıra sıyıra yemeye başladık ben içimden bu ne be diyorum ama babama karşı isyan bayrağını açamıyorum herkes birbirine bakıyor ki annemin dolmaları nefis ötesi bişey olur Adanalıyız sonuçta salçalı yağlı sulu selli ekmeğimizi bana bana yediğimiz dolmalar nerde bu nerde,küçük kardeşim ozamanlar 5-6 yaşında
-anne ben bunu beğenmedim diyecek oldu ama annemin kaşığı ağzına tıkmasıyla son kelimeyi söyleyemedi
Önümüzde midemizdekinden çok enginar kabuğunu sofrada bırakıp kalkarken o ana dek sesini çıkarmayan babam
-bu yemeği bidaha bu evde görmicem dedi
Enginar dolması ne o evde nede o evden ayrılıp kendi evlerini kuran çocukların evinde pişmedi :)


Enginar ikinci kez evliliğimin ilk yıllarında eltim vesilesiyle,zeytinyağlı yemek olarak çıktı karşıma bu kez daha sevimliydi ,hatta sıkı bir bağ kuruldu aramızda sık sık yapar oldum eşim ve çocuklarda sevdiler ve böylece enginar hayatımızdaki yerini almış oldu ama ne varki benim dolmasına karşı önyargım hiç kaybolmadı
Taaki ben blog açıp boy boy enginar dolmalarıyla karşılaşana dek,dedimki bak ehlikeyf aradan geçmiş nerdeyse otuz sene bir şans daha ver şu garibe,bide sen yap bakalım
Ve sene 2013 enginarın makus talihi değişti



İtiraf ediğim ekmeğimi banarak yiyemediğim yemeklerden pek keyif alamıyorum ki buda böyle bir yemek olmaması hasebiyle nambır van yemekler listeme giremedi ama olsun böyle davet sofralarında ihtişamlı görüntüsüyle göz dolduracağından dolayı ikinci yemek listeme girdi hadi yine iyisin enginar…
Enginar dolması özü itibariyle diğer zeytinyağlı dolmalara benziyor(bezelyeli veya iç baklalı yapılanları kastetmiyorum onlar ayrı)
4 adet enginar için
1-1,5 su bardağı pirinç
1 büyük soğan
½ su bardağı zeytinyağ
1 kaşık domates salçası
15-20 dal maydonoz bir okadarda dereotu ama ben eşim istemediği için kullanamadım gerçi o maydonozuda istemiyor ama okadar karıştırtmıyorum
Tuz ,karabiber,kırmızıbiber,nane
Soğanı kavurup salçayı ilave ettim yıkadığım pirinçleri içine döküp karıştırdım tuzunu ve baharatlarını koyup karıştırdım1 çay bardağı su koyup çekene jkadar pişirdikten sonra maydonozunu doğrayıp tencerenin kapağını kapattım.Enginarların kabuklarını ayıklayabildiğim kadar ayıkladım daha kabuklu bırakanlar var ama bence bu miktar iyidir ayıkladıklarımı limonlu suda beklettim hepsi bittikten sonra enginarları iyice yıkayıp yayvan bir tencereye yerleştirip iç harcını ortalarına doldurdum enginar seviyesine kadar yağlı su koyup iç malzemesi zaten yarı pişmiş olduğu için enginarlar yumuşayana kadar pişirmek yeterli oldu
İç malzemesine dolmalık fıstık ve kuş üzümüde konabilir ama ben tercih etmedim
Enginarlar hâlâ tezgahlardayken bir deneyin bakalım,kolay gelsin afiyet olsun…
son olarak hep yapmak istediğim bişey var onuda yapiğim zeytinyağlı enginar tarifime buradan ulaşabilirsiniz,oh be :))

13 yorum:

  1. iyi etmişsin tabi :) eline sağlık nefis görünüyor...

    YanıtlaSil
  2. :)))
    böylede hikayeleri vardır bu cağnım enginarın..
    :))

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık Miyase abla. Enginarı ilk yediğimde ilkokuldaydım. O yıllarda Konyamız'da bilinmezdi. Ben İnegöl'de yemiştim. İçi neyse de, yaprakları bana bir tuhaf gelmişti. Sıyırdıkça toprak kokusu doluyordu genzime =) Yıllar sonra Konyamız'da da görülmeye başlandı ve annem alıp yaptı. Anne eli değince bu defa beğendim =) Şimdi enginar annemin ve benim severek yediklerimizden. Babam ağzına sürmez =)))

    YanıtlaSil
  4. aaa inegöle gelmişliğinmi var senin,aynı zamanlara denk gelmedikmi yoksa hadi yine gel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz İnegöl'de misiniz de? Benim anneannem oralı. Çocukluğumdan beri gelir giderim. Hatta bu gece otobüsüyle annem yine geliyor inş =) Siz ne tarafındasınız Miyase abla?

      Sil
  5. Ellerine sağlık,ilk listeye bizde de giremiyor enginar maalesef ama ikinci listede dediğin gibi:)Sevgiler,selamlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürederim birincim bendende kocaman kocaman sevgiler selamlar :)

      Sil
  6. Bursa'dayken eşim yapardı ben yerdim, şimdi Trabzonda nerde bulduk enginarı......
    Elcazların dert görmesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede enginar erkek eline yakışır bir yemek o kabuklarla uğraşmak narin ellerimize zarar veriyor :)trabzonda damı yok özlediysen eğer yollarım ben sana

      Sil
  7. Her Yoreden Yöresel Yemak Etkinligine Sizde Yörenizin Yemegiyle Katılırsanız seviniriz arkadaşlar . Başlangıç Haziranın 20,si.Tarifiyle birlikde kendi sayfanızda aylaşın ben sizlerden paylaşırım.https://www.facebook.com/events/164520613727613/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamamdır ,epeydirde katılmamıştım iyi geldi :)

      Sil