2 Haziran 2013 Pazar

Bu Bir Bayat Ekmek Projesidir :)





Ben ne zaman ekmek yemeyi azaltsam evde bayat ekmek çoğalmaya başlıyor.Bayat ekmekleri değerlendirmekte üstüme yoktur amma velakin tazeyken yemediğim ekmeklerin iki kat fazlasını üstüne üstlük daha kalorilisini yiyorum,tek avuntum çocuklara da bu sayede tereyağ, peynir, yumurta yedirebiliyor olmam amaaan her gün yemiyoruz ya canım pazardaaan pazara(züürt tesellisi)
   bir türk aile geleneği olan Pazar kahvaltıları, ayrıcalıklı, afilli, şaşaalı maaile yapılır hatta mümkünse aile efradından birileri davet edilir.Anneceğzim sabahçı olduğumuz zamanlarda bile erkenden kalkar kahvaltı soframızı kurardı ama pazar günleri için illaki bir hamurişi, közde biber, patates, soğan pişirirdi.Ben o yaşlarda bütün anneler böyle zannederdim tâki birgün sınıf arkadaşım âdile beni çamaşır deterjanındaki mavi boncukları göstermek için evlerine götürene dek
  İlkokul ikinci sınıftayım servisle okula gittiğim için evi iki adımcık olan çocuklardan daha erken kalkıp hazırlanıp okul yollarına koyulan minnacık bi çocuğum yani,televizyonda mavi boncuklu ALO reklamı dönüyor çocuk aklı işte deterjanın içindeki mavi boncuğu görmek için ölüyorum ama annem inatla alıştığı markadan vazgeçmiyor bizim eve Alo girmiyor bende mavi boncuğu göremiyorum.
Birgün okula gittim sabahın ayazı daha çocuklar tek tük geliyorlar bizde zil çalana kadar okulun güneşli bir köşesinde toplanmış laflıyoruz konu nerden açıldı hatırlamıyorum ama âdile dediki
-bizim evde mavi boncuklu alo var
Benim antenler açıldı adilenin yanına sokuldum dedimki
-eviniz buraya yakınmı
-hı hı kapıdan çıkınca sokağın başında
-hadi gidelim bana mavi boncukları göster
Okuldan çıkmamızla benim kalbim küt küt atmaya başladı  suç işliyorum resmen, annem beni böylemi tembihledi okulun çıkış saatinde bile kapıdan kafasını uzatmaya izni olmayan servis şöförünü bahçede beklemek zorunda olan ben okuldan çıktım hiç bilmediğim bir istikamete doğru ilerliyorum müge anlı o zamanlar program yapsa konu olacakmışım nerdeyse
Adilenin sokağın başında dediği ev benim için nerdeyse kilometrelerce uzakta gibi geldi  git git bitmiyor sanki, neyse eve vardık bahçe kapısından girdik alt katta ninesi oturuyormuş üst kata çıkan uzunca bir merdivenden çıkarken korkudan titreyen dizlerim koptu kopacak son bir gayret evin kapısına vardık gıcırtıyla açılan kapının karşısında sedirde uyuyan bir kadın başını hafifçe kaldırıp yarı açık yarı kapalı gözlerle
-niye geldin sen dedi ve uyumaya devam etti
Adilenin annesi olduğunu anladığım kadının o saatte uyuyor olması beni mavi boncuklardan daha çok şaşırtmıştı. İçimden diyorumki anneler bu saatte uyumazki hasta olabileceğini düşündüm dönüş yolunda sordum hatta annen hastamı diye ama değilmiş adilede o sırada deterjan poşetiyle yanıma geldi
-işte bak dedi
Baktım mavili beyazlı bildiğim detrjan elimle karıştırdım elime boncuk gelirmi diye ı ıh
-mavi boncuk nerde diye sordum
-boncuk falan yok böyle işte dedi
Çok sonra mavi boncuktan kastedilenin ne olduğunu anladım ama o anki hayal kırıklığım âdilenin annesinin verdiği şaşkınlıkla karışık gün boyu sürdü gitti
Bende bugün pek çok şeyde olduğu gibi Pazar kahvaltılarındada annemin yaptığı gibi hafta içi kadar olmasada ev halkından daha erkence kalkıp hem bişeyleri değerlendirmek adına hem masaya değişik anne yapımı bişeyler koymak adına mutfağı bir kolaçan ediyorum bugün mutfağımdan çıkanlar bu bazlamalar


Hamuru yoğurduktan sonra beklemeye alıp çayı demledim kahvaltılıkları masaya çıkarıp geldikleri gibi yemeye başlamaları için beş on tane açıp pişirdikten sonra ev halkına hadi kalkın çağrısı yaptım
 Uyku mahmurluğuyla aldıkları kokunun doğru olup olmadığını onaylamak isteyen bakışlarla mutfağa dalan aile fertleri aldıkları kokunun mutluluğuyla masaya otururken onların gözlerindeki mutluluğu görmek de anneye yeter :)
  Bazlamalar için bayat ekmeğe gerek yok tabiî ki ama eğer varsa değerlendirmek için bu bir fırsat ben yaklaşık bir ekmek kadar bayat ekmeği ( ben ekmekleri kurutarak saklıyorum eğer hemen değerlendirmeyeceksem)   üstünü geçecek kadar suyla yumuşamaları için ıslattım
Sonra elimle iyice ufaladım üzerine alacağı kadar un 1 paket maya ve ekmeğinde tuzlu olduğunu düşünerek az miktar tuz ilave ederek orta yumuşaklıkta bir hamur yoğurdum



Portakal büyüklüğünde parçalar koparıp bezeledim tek tek açıp teflon tavada her iki tarafıda pemleşene kadar pişirdim







  Annem bazlamaları pişirirken bu şekilde kabardığında ‘’ambarlarımız doldu’’ derdi pek bi keyiflenirdik şimdi benimkilerde ben böyle demesemde bazlamayı bu şekilde görünce pek keyifleniyorlar anne onu bana ver anne onu bana ver yarışına giriyorlar hepside böyle kabarmıyor otuz tanede dört bilemedin beşi




  Bu resimdekide benim bazlamanın içine sarıp yemekten en çok hoşlandığım peynir kavurması peynir miktarına göre bir yada iki soğanı yağda pembeleştirdikten sonra bir tatlı kaşığı kadar salçayı ilave edip bir iki karıştırdıktan sonra ezdiğim peyniri(lor da olabilir)ilave edip birer fiske kırmızı biber,karabiber serpip 5 dakika falan kavurdum ocağı kapattıktan sonra üzerine maydonoz doğradım.Haşlanmış patateside ezdikten sonra bu şekilde kavurup bazlamaya sarabilirsiniz ıspanağı çok az öldürüp hamuru pişirmeden önce, yarısına koyup diğer yarısını üzerine kapatarak pişirebilirsiniz veya semizotunu ıspanak yerine tercih edebilirsiniz
Hatta ve hatta bu hazır satılan dürüm etini hafif ısıtarak bazlamaya sarıp içine bolca yeşilliğinide koyarak tabiî ki yanınada köpüklü bir ayranla akşam yemeğinide aradan çıkarabilirsiniz







Daha önceki haftalardada bayat ekmekleri bu şekilde değerlendirmiştim ekmeklerin üzerinde peynirli yumurtalı bir harç var
Yumurtalı ekmek zaten kahvaltıların vazgeçilmezi



Daha pek çok şey yapılabilir bayat ekmeklerden galeta unu, tatlı, kruton…

Her hanımın mutlaka bir bayat ekmek tarifi vardır her ne yapılırsa yapılsın yeterki ziyan olmasın,kolay gelsin afiyet olsun…

27 yorum:

  1. Merhabalar,
    Ellerine sağlık canım ekmekleri çok güzel değerlendirmişsin. Bloğunu takipteyim ve çok beğeniyorum. Bana da bekliyorum. Sevgilerimle,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürederim seldacım dur bi geliğim hemencecik

      Sil
  2. uuuu ne güzel kabardı o öyle....
    sür arasına tereyağ reçel yada bal
    ohhh miss
    gelsin kilocuklar :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aynen öyle sürdük sürdük yedik :)

      Sil
  3. Canım ellerine sağlık. Bazlamayı mutlaka deneyeceğim.Diğer şekillerde bende değerlendiriyorum ekmekleri ama bazlamada ilk kez duydum çok güzel .Afiyet olsun.O yol korkudan uzak gelmiş olmalı,yazılarını anlatımını çok seviyorum hep yaz:)Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. inşallah birinci'm bende hep yazmak istiyorum yaparsan beğenirsin inşallah

      Sil
  4. bende aynı hayal kırıklıgını yaşamıştım mavi boncuklu alo da.çocukluk işte.ellerine saglık.

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar,
    En iyi yemek sitelerini toparladığım bir yemek sitesi kütüphanesi oluşturdum:)
    Listemde siz de varsınız, bilgilendirmek istedim.
    Çalışmalarınızda başarılar...
    Ziyaret etmek isterseniz:
    En İyi Yemek Siteleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. en iyi olabildimmi bilmem ama teveccüh gösterip listeye almışsınız teşekkürederim :)

      Sil
  6. eline sağlık canım bazlamaların bi harika ben bunun üzerine sıcacıkken bide bol teryağı koyup yerimki sorma kalorileri
    maviboncuklarına bayıldım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gördüm ben seni kilodan falan bahsetme sakın sür tereyağları afiyet olsun:)

      Sil
  7. En sediğim peynirli fırınlanan...ellerine sağlık canım afiyet olmuştur heralde :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. olsada yesek hansamı yoksa dur bi bakıp geliğim...

      Sil
  8. hepsi çok güzelde ben en çok bazlamalara bayıldım,hem de bayat ekmekle eline sağlık canım.Bu arada yaşadığın hayal kırıklığını tahmin edebiliyorum,çocuk aklı işte daha evvel görmediğimiz her şeyi gözümüzde çok büyütüyoruz galiba :)

    YanıtlaSil
  9. bazlama hakkaten nambır van

    YanıtlaSil
  10. Sevgili Miyase bu yazını okurken bende bir an yeni evli olduğum yıllara gidiverdim şu an annem hastanede yoğun bakımda umarım inşallah korkulanlar olmaz. büyük kızıma hamileyken sıkça raporlu olurdum çünkü bünyem hamileliği kaldıramamıştı. Anneciğim bayat ekmekleri bu şekilde değerlendirir ( eşim ve bizimkiler olmak üzere kocaman bir aile olarak sıkça bir araya gelirdik) farklı iç malzemeyle yemeye doyamazdık.. nasıl lezzetli olurdu anlatamam aslında sizden sonra en kısa zamanda bunu yapıp denemeliyim ,çünkü annem artık bunları yapabilecek durumda değil ve ben ona iyileşirse yapmaya söz verdim. o günler hem çok güzeldi hem herşey daha bir lezzetliydi.. sevgiyle afiyetle kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annelerimiz bir tane biz onlar kadar beceriklimiyiz bilmem inşallah anneciğinle birlikte güzel günlere erişirsiniz tekrardan,sağlığına kavuşup aranıza dönmesi dileğiyle...

      Sil
  11. Aynen benim annemde tüm anneler gibi erken kalkardı, hatta ben hiç uyumaz zannederdim.Bende oğullarımdan ve eşimden önce uyanarak hep kahvaltı hazır bekledim,tam 27 yıl...oğlanlar gitti,eşimle ben kaldık ama hala ben erkenciyim.Ben bu balon ekmeklere bayıldım,elinize emeğinize sağlık,denemeliyim.

    YanıtlaSil
  12. ıhlamurcum formunu erken kalkmanamı borçlusun bak doğruyu söyle...

    YanıtlaSil
  13. Teşekkürler yoruma duyarlılık gösterdigin için arkadaşım bence sen en şanslı insanlardan birisisin türkiyeyi kucaklamışsın sen hepisinden birer tarif gönder arkadaşım.daha önceden yöresel tarifin varsa göndere bilirsin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. eşceğzimin yöresini tercih ettim valla napiğim, yayınladım tarifi haber vermeye gelicem şimdi

      Sil
  14. Arkadaşım tariflerin süper her zamanki gibi ellerine saglık

    YanıtlaSil
  15. resimlerin hepsine bayıldım, ellerine sağlık, o nasıl güzel balon öyle :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürederim resim işinden pek anlamıyorum ama oldurmaya başladım galiba :)

      Sil