10 Eylül 2012 Pazartesi

Hünkarbeğendi



Bi koşu memlekete gidip geldikten sonra boya badana işleriyle başlayıp tatile gidip gelip ramazanı bayramı ihya edip senanın okul kaydı nedeniyle Konya yollarını aşındırıp nefes nefese huzurlarınızdayım...
Bu arada kış hazırlıklarınıda araya sıkıştırıverdim daha da yapacaklarım var(salça tarifinide bi ara veririm inşallah)














 Baktım bu koşturmaca bitmicek dedim hani ehlikeyftin sen dur bi soluklan işte şu an o soluklanma ânım :)

 Ben çocuklar büyüdükçe işlerimin azalacağını zannetmekle ne büyük gafletteymişim benim tempo her geçen gün artmakta üzerimden iş alınacağına işlerim çoğalıyor yorgunluktan ölüyorum ama seviyorumda bu tempoyu bu ne yaman çelişki :) şikayetim yok canım hasbihâl ediyorum iki satır …

Tahmin eder vede hakverirsinizki ben bir koltukta fizik kurallarına aykırı şekillerde karpuz taşıma formülleriyle meşgulken tarifler fotoğraflar hakgetire… numunelik bir-iki tarifim var ki biri yirmi yıllık evhanımlığı sürecinde ilk kez denediğim ve bu kadar geç kaldığım içinde oldukça hayıflandığım bir tarif ben naçizane o tarifi veriğim az biraz işlerim kaldı onlarıda halledip geliğim …


Ben bu yemeği r amazanda iftar daveti için yaptım,İlk kez yapacağım için çok tereddüt ettim hünkarlar beğenmiş misafirlerimde beğenir beğenmesinede ben doğru düzgün bir yemek çıkarabilecekmiyim tereddütüydü benimkisi  ilk kez mutfağa girmiş yeni gelin acemiliğiyle tarif defteri önümde gram hesabıyla ölçe biçe bi okuyorum bi karıştırıyorum kesiyorum doğruyorum derken yemek bitti…
 servis sırasında misafirlerimin gözlerine bakıyorum yemeği bilmeyende yokmuş bu arada
-hünkarbeğendimi bu
-evet evet saray yemeği yapmış yengem bize
-miyase döktürmüşsün yine…
Vaaay ben naapmışım böyle be ya boşuna tereddüt etmişim eee yirmi yılın tecrübesi var hünkarbeğendide neymiş peeeh:))
Hünkarbeğendi yapmak isteyenler için önce malzemeler
Ben o gün yaptığım ölçülerle veriğim dileyen arttırp azaltabilir

2 kilo kuşbaşı et
2 orta boy soğan
1 su bardağına yakın sıvıyağ
2 kaşık salça
Üzerini geçecek kadar su

Beğendisi için

6 tane patlıcan(burada tophane  patlıcan denen tombalak patlıcanlardan)
2-3 kaşık tereyağ
2 kaşık un
2 su bardağı süt
Tuz,karabiber



Kuşbaşı eti uygun ebatta bir tencereye koyup kendi suyunu salıp çekene kadar pişirerek yemeği yapmaya başladım sonra etin üzerine sıvıyağı ve doğranmış soğanları ilave edip soğanlar pembeleşene kadar kavurdum salçasını ilave edip bir iki karıştırdım tuzunu serptim üzerini az biraz geçecek kadar suyunu ilave edip önce huzlı sonra yavaş ateşte olmak üzere pişirme işlemine devam ettim.Etler pişmeye devam ederken beğendisini yapmak üzere patlıcanları közleme işine başladım közlenmiş patlıcanların kabuklarını soyup minik minik doğradım hatta bir çatal alıp bi güzel ezdim tereyağını erittiğim tencereye unu ilave ederek un kokusu çıkana kadar kavurdum soğuk sütü yavaş yavaş ilave ederken topaklanmaması için hızlı hızlı karıştırdım patlıcanları içine atıp iyice karıştırdım tuzunu karabiberini serpip bikez daha karıştırdım etlerin pişmesini beklemek üzere bi kenara aldım.Etler lokum gibi piştikten sonra serviside aynen bu şekilde yapıp misafirlerime sundum.
Gönül rahatlığıyla tavsiye edebilirim gerçekten lezzetli şık bir yemek .Ben eti sadece soğanla pişirmeyi tercih ettim ama domates,biber de konabilir birde beğendiye kaşarpeynir konabilir ben en sade haliyle yaptım.
Yapanlara kolay gelsin,afiyet olsun… 


44 yorum:


  1. Böyle nefis bir yemeği hünkar beğenmişse bize beğenmemek düşer mi?:)Hele de böyle nefis olmuşsa.
    Ellerine sağlık canım.
    Salça tariflerini de bekliyorum.Benim yaptıklarım oyalayıcı biraz.Ve bu yıl yapımı en kolay olanı arıyorum:)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürederim sevalcim:)valla benim salça tarifide hiç kolay değil bide evde yaptım bin pişman oldum:( ben tarifi veriğim sen bir bak belkide seninkinken kolaydır

      Sil
  2. beğendiyi kim sevmez ellerine sağlık canım afiyetler olsun sevgiler
    www.hadisofraya.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürederim didemcim bendende sevgiler...

      Sil
  3. allah kolaylık versin valla,koşturmaca bitmiyor hiçbirimizde,hele de çocuğu olanlarda..
    neyseki okullar açıldı biraz nefes alırız inşallah.ellerine sağlık beğendi harika görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. amin amin canım benim allah hepimize kolaylık versin beğendiyi beğenmee sevindim teşekkürederim:)

      Sil
  4. Canım hoşgeldin beğendi nefis ellerine sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
  5. Ellerine sağlık,patlıcan yemeklerine bayılırım.Selam ve sevgiler:)

    YanıtlaSil
  6. beğendiyi krema ile yapıyorum oda güzel oluyor tavsiye ederim buda çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. yemeklerde krema kullanmayı çok istiyorum birdenesem iyi olacak:)

      Sil
  7. Hoşgeldin canım, bende aynen hem tatil hem kış hazırlıkları derken koşturmaktaydım senin gibi. Nihayet döndüm ve kavuştum sizlere. Sende bu maharet olduktan sonra bi yemeğin iyi olmaması zaten mümkün değil. Ellerine sağlık canım. Hünkar beğendi nefis görünüyor. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hoşbulduk elifcim,allah sanada kolaylıklar versin,teşekkürediyorum güzel sözlerin için,sevgilerimi yolluyorum:)

      Sil
  8. of of bi hayli uğraşılmış neler neler yapılmış ellerine sağlık canım harika görünüyorlar ımmmmm :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürederim,keşke paylaşma imkanımız olsada bi gıdım tattırabilesem:)sevgilerimle...

      Sil
  9. bu hünkar beğendiyi hiç yapmadık miyasecim, ama çok istiyorum yapmayı, eminim çok güzel olmuştur e o misafirlerden biri beğenmedim desinde görüyüm koca blog var arkanda valla ona göre konuşsunlar :) önce biz tadıyoruz dermişim :))
    canım annemde geçen h.sonu ezme yaptı kadın -gözüm kırmızı yeşil görmekten ren körü olacak diyordu :) sen nasıl oldun merak ettim
    ve ellerine sağlık misler gibi herşeyin hazır olmuş..öpüyorum seni kocaman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürediyorum canım benim hemen yapın diyorum o kadar yani, ben zaten arkamdaki koca blog camiasına güveniyorum :)salça yaparken renk körü olmadım ama 6 saat sürekli karıştırmaktan kıvanç tatlıtuğ'a rakip olacak pazularım oldu:)
      bende seni öptüm kocaman, sevgilerimle...

      Sil
  10. çok severim Miyase bayılırım hayatımın yemeği gece gece mahvoldum burda ben kaçtım eline sağlık sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım bizimde hayatımızın yemeği olacak bundan sonra,sevgilerimle...

      Sil
  11. Lezzet burdan bakinca cok ustaca yapilmis duruyor Hic ilk defa yaplanla benzemiyor eline saglik olsun.
    Salcalar dizilmis masallah boy boy.
    Afiyetle tuket canim benim,,
    Eline saglik olsun
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürederim,salçalar afiyetle tüketilmekte :)sevgilerimle...

      Sil
  12. Her yediğimde "hünkar beğenirde ben beğenmez miyim" derim :P

    YanıtlaSil
  13. bende geçen sene ramazanda buna benzer bir yemek yapmıştım
    ama eşimle patlıcanlara süt koyma noktasında biraz tartışıp onun etkisi ile sut koymamıştım
    tabi süt konulmadığı içinde doğal olarak patlıcanlar beyaz olmamıştı ama lezzet yinede taktirle karşılanmıştı gerçekten harika bir lezzet ellerinize sağlık

    YanıtlaSil
  14. benim eşimde çok karışır yemeklere sen ne anlıyosun be adam demiyorum bende :)emek verilen herşey takdire şayandır seninde ellerine sağlık:)

    YanıtlaSil
  15. MMMMM BU SAATTE NASIL CANIM ÇEKTİ.ELLERİNE SAĞLIK CANIM.HARİKASIN...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bencede bloglara geç saatte girmemek lazım:)teşekkürediyorum fundacım ...

      Sil
  16. En sevdiğim yemeklerdendir. Ellerine sağlık. nefis görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürederim ,bende sevilmesi gerektiği kanati edindim ilk tecrübem neticesinde:),sevgilerimle...

      Sil
  17. Canım harika olmuş hünkarbeğendi yazın en lezzetli yemeklerinden ellerine emeğine sağlık
    kış hazırlıklarınıda afiyetle yersin inşallah ...ALLAH'a emanet olun
    sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürederim fatmacım,sizlerde Allaha emanet olun,sevgilerimle...

      Sil
  18. cok lezzetli görülüyor hünkarbegendi agzimin suyu akti:)) bende melemen yapmak icin domateslerimi aldim ama firsat bulupda melemenimi yapamadim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. benimde en sevdiklerim listesine girdi paşasofram:)aman domatesleri çürütme elini çabuk tut afiyetle yapıp yersiniz inşallah:)

      Sil
  19. Senin memlekette ne sicaktirb ama .Olsun varsin sicak olsun .Ne guzel karartmamissin patlicanlarini hunkar begenmistir eminim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hemde ne sıcak,evet patlıcanların kararacağından korkuyordum bende olmadı şükür.

      Sil
  20. hünkarbegendı nefıs gorunuyor ellerıne sağlık canım

    YanıtlaSil
  21. Hünkar beğendiyse bende beğenirim:))
    sie afiyetler olsun:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hünkardan neyimiz eksik ayol:))teşekkürediyorum...

      Sil
  22. huuu nerelerdesin...yaptım valla yayınlarım yakında sende görünce ne zamandır yapmıyordum dedim ve cuma günü yaptım...şimdi patlıcan çok güzel değerlendirmek lazım...hadi dön artık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. geldim geldim :)seninde ellerine sağlık afiyetler olsun...

      Sil
  23. offf harika... paylaşım için teşekkürler bana da beklerim görüşmek dileğiyle www.gecekiyafeti.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürediyorum ziyaretin için bende gelirim tabiki,sevgilerimle...

      Sil