8 Aralık 2012 Cumartesi

Lahana Sarması



  Lahana sarmanın tam zamanı biraz zor gibi görünsede olayı fazla kasmaya gerek yok biraz ordan biraz buradan kırpıp ortaya saracak bir yaprak çıkardınmı tamamdır.
  Çocukken annemin lahana sarmasını izler ben bu yemeği asla yapamam derdim hoş yinede annem gibi yapamıyorum ama oluyor işte bişeyler...
  Sarma işine önce doğru lahanayı alarak başlamak lazım öyle her lahanadan olmaz derdi annem ben seçmesini bilmem pazarcı amcama güvenirim ama, olmadı annemleri ararım bitanede bana alın derim:)
 İşin bu kısmını hallettikten sonra sarmaya başlayabiliriz
Malzemeler
1 orta boy sarmalık lahana
3 su bardağı pirinç(pirinç miktarı sarılacak yaprak miktarına göre ayarlanır)
300 gr.kıyma
1 orta boy soğan
Maydonoz,
Kurunane,kırmızıbiber,karabiber,kimyon,tuz
1 kaşık domates salçası
1 kaşık biber salçası
Lahanayı yapraklarına ayırarak başlıyoruz işe yaprakları kök kısmından kesip biraz nazik hareketlerle ayırdım, lahana bütün olarak sıcak su dolu bir tencereye oturtarakda yaprakları ayrılabilir ama bikere denedim içinden çıkamadım
Yaprakları ayırdıktan sonra kaynar suda 2-3 dakika haşladım,yapraklar soğuyana kadar içini hazırladım.Yaprakların sert ve şekilsiz kısımlarını kesip avuç içi kadar sarılacak yapraklar hazırladım sararkende sert damarları varsa onları da ezdirdim bir miktar iç malzemesinden koyup yanlarını toparlanabildiği kadar toparlayıp sardım, tabanına lahananın sert yapraklarından serdiğim tencereye sıraladım üzerine biraz tuz serptim salçalı yağlı su hazırlayıp (üstünü geçmeye yakın) gezdirdim sonrası hep aynı usül kaynayıncaya kadar yüksek sonra kısık ateşte 40-45 dakika pişirdim.

Diğer bütün sarmalarda olduğu gibi lahana sarmasınada yoğurt yakıştırıyorum ben çocuklar kola içmek isteyebilir ama yoğurt iyidir,olmadı ayran yapılabilir son söz budur ha bide afiyet olsun…
 

30 yorum:

  1. Ellerine sağlık,afiyet olsun.Selam ve sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. teşekkürederim birincim:)bendende selam ve sevgiler.

      Sil
  2. Canım ellerine sağlık bizim evde bu haliyle değil bohça şekliyle yerler sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bohça şeklinde öylemi, dahamı kolay olur acaba?bende sevgilerimi yolluyorum deryacım.

      Sil
  3. Çok güzel görünüyor elinize saglik. Ben de yari yariya pirinc ve bulgur kullaniyorum pazı ve lahana sarmalarında, cok lezzetli oluyor, tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. pazı sarmasında annmede kullanır bulguru severimde ayrıca,teşekkürediyorum beğenmeniz beni mutlu etti:)sevgilerimle.

      Sil
  4. Bana da hep yapması zormuş gibi geliyor.Sarmalar nefis görünüyor,ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürederim üç-beş yapımdan sonra eli alışıyor insanın,sevgilerimle:)

      Sil
  5. Kışın en sevdiğim yemeklerdendir lahana sarması, nedense küçükken sobalı evimizde yediğim sıkça yediğimiz yemeklerden biri olduğu için, o günleri hatırlatır hep bana.
    Sizinki de gayet iştah açıcı görünüyor.
    Ellerinize yürğeiniz esağlık.
    Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. annelerimiz sık sık yapardı dimi,ah eski günler...
      çok teşekkürediyorum beğenin için sevgilerimle.

      Sil
  6. bu yemeği sevmeyen yoktur herhalde geçen haftada bizde vardı kızım hastası....eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Allahtan çocukların sevdiği bir sebze yemeği,ama en zahmetlisi:)

      Sil
  7. Nasıl severim anlatamam ama hep gözümde büyür..:))
    Ellerine sağlık canım..
    Nefiss görünüyor.

    YanıtlaSil
  8. çok severim çokk ,nefis görünüyor .eline sağlık...

    YanıtlaSil
  9. FACE DE GÖRÜP BURAYA GELDİM YEMEYE :) ELLERİM AĞRIMASA LAHANAYI MUSKA ŞEKLİNDE SARIYORUM AMA :(
    SEVGİLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ablacım sen ne marifetlisin her türlüsünü sararsın,bende sevgilerimi yolluyorum.

      Sil
  10. Sevmeyen var mı diyorum,bence de dediğiniz gibi biraz ordan topla biraz burdan topla bize kolay geliyor ama çoğu insan yapamıyor.Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sanırım tecrübeyle alakalı:)çok teşekkürediyorum.

      Sil
  11. sıra sıra dizermiş canım ellerine sağlık aldı ayşeciğin:)

    YanıtlaSil
  12. En sevdiğim yemek dolmadır.Bu harika görüntüler iştah kabartıyor:)
    Ellerine sağlık canım.
    Ben o tabağı alıp sevgilerimi bırakıyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aldım sevgilerini seval abla,teşekkürediyorum:)

      Sil
  13. 78. Porselen Demlik Çay Saati etkinliğinin ev sahipliğini bendeniz Yersofrası yapıyorum. Bu ilk etkinliğimde güzel tariflerinizle katılımınızı bekliyorum. Ayrıca http://sphotos-c.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/399204_488574334520085_1514031743_n.jpg banner i sayfanıza ekleyip etkinliğimizi sayfanızda duyurmanızı rica ediyorum. Katkılarınızdan dolayı şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürederim katılırım tabiki:)

      Sil
  14. canım sarma istedi yaaa:(((
    ellerine sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. şimdiye kadar şu ışınlama olayını icad edemediler ya, bak şimdi lazımdı işte,ben şimdilik sevgilerimi yollasam:)

      Sil