9 Mayıs 2012 Çarşamba

Zeytinyağlı Enginar




Bu kadar güzel,lezzetli vede faydalı bir sebzenin ömrü neden bu kadar kısa olurki yemeğinimi yapsam dondurucuyamı atsam bilemedim hayır bide kolay olsa nebiliğim fasulye gibi mesela,o yaprakların içinden avuçiçi kadar bişey çıkarcam diye uğraşmazdımda seviyorum napiğim




 Benim enginarla tanışmam izmirde yaşadığım senelere tekabül eder,annemle pazara çıktığımızda görüyoruz bu nemenem bişeyki diyip almıyoruz sonra komşu muhabbetlerinde namını duyunca hadi bi deniyelim dedik deneyiş o deneyiş…

  Değişik usullerde yapılmışlarını gördüm ama ben bu şekilde tutturdum gidiyorum,e yeter artık diyen yok nasılsa :)

Şimdi malzemeler

6 tane enginar

2 orta boy soğan

2 tane çarliston biber

2 orta boy domates

1,5 su bardağı zeytinyağ

Tuz

Limon

Enginarlarla epeyce bi cebelleştikten sonra karartmamaya özen göstererek (ki pekde başarılı olamıyorum biyandan limonla ovuyorum falan ama ı ıh hazırlar gibi bembeyaz olmuyor)çıkardığım tabakları limonlu suda beklettim. Tencereye zeytinyağı döküp soğanı biberi doğrayıp hafif kavurdum,domatesleri küp küp doğrayıp ilave ettim onuda bir iki çevirdim,yayvan bir tencereye yerleştirdiğim enginarların ortalarına bu sosu paylaştırdım,üzerine tuz serpip 1 su bardağı su gezdirip önce hızlı sonra yavaş ateşte 20- 25 dakika pişirdim.




Diğer zeytinyağlılarda olduğu gibi buda soğuk yenen bir yemek lezzeti daha bir ortaya çıkıyor sanki,biz öyle dolaptan çıkarıp yiyecek kadar soğuk sevmediğimiz için şöyle iki saat sonra falan servis yapıyorum

Afiyet olsun…

11 yorum:

  1. Ellerine sağlık,nefis görünüyor.Selam ve sevgilerimle:))

    YanıtlaSil
  2. Enginarın her halini severim ellerine sağlık canım sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. Canım Enginar nefis görünüyor. Ellerine sağlık. Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Benim de çok sevdiğim lezzetlerden biri enginar bizim tanışıklığımız çok eskiye dayanıyor rahmetli anneannem ekerdi ve bol bol her çeşidini yerdik çocukluğumdan beri, şimdi üşendiğimden pazarda hazır soyulmuş satılanları tercih ediyorum çocuklara sevdiremedim ama ben de vazgeçemiyorum. Bana nefis görünüyor yemeğin ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  5. Canım hayırlı cumalar bende Bursa'dayım sevgiler:)))

    YanıtlaSil
  6. Canım günaydın Bursa/Nilüfer'deyim.Mutlu hafta sonları sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. Enginarı her türlü çok severim ama bu hali benim de favorimdir. Nefis olmuş ellerine sağlık canım.

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık, aslında senin bloğunu gülçinde yorumunu okuduğumdan bu yana arıyordum bulmak bu güne kısmetmiş,hoşgeldim:) anneler günün kutlu olsun,sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  9. OOO HARIKA VE SAGLIKLI OLMUS CANIM ELLERINE EMEKLERINE SAGLIK.............

    YanıtlaSil
  10. enginarı çok severim özellkilede zeytinyağlısını ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  11. iadeyi ziyaret yapayım dedim ve geldim ama bu kadar sevdiğim bir yemekle karşılaşacağımı bilmezdim...tek geçerim enginarı bende senin gibi düşünüyorum bu kadar kısa sürmemeli bu sebze...ısmarladım bende manava sözde ve getirecekti...buzluktakini pişirdim ama niyetim pilavını yapmaktı...neyse sana afiyet olsun şifa olsun...karaciğerin en büyük dostu enginar...sevgiler

    YanıtlaSil